Poslanecká sněmovna schválila návrh zákona o zkrácení letních prázdnin na jeden měsíc. Důvodem byla závislost dětí na mobilních telefonech a s tím spojená malá snaha se vzdělávat. Návrh zákona byl tedy podstoupen Senátu. Ten byl tentokrát složen z žáků doudlebské 9. třídy, pana ředitele, třídní učitelky, pana starosty a paní místostarostky městyse. Návrh zákona přednesl senátor Mgr. Jan Grulich, místopředseda Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice. Několik senátorů se k návrhu vyjádřilo a padl i jeden protinávrh, o kterém se později také hlasovalo. Zkrátit prázdniny o jeden měsíc, ale zároveň neučit žádný pátek. Ani jeden z fiktivních návrhů zákona nebyl /naštěstí/ schválen. Nicméně pan senátor názorně předvedl žákům, jak vypadá část práce Senátu ČR a protože je několikaletým učitelem, velice názorně a zajímavě vysvětlil tvorbu a schvalování zákonů poslanci, senátory a nakonec samotným panem prezidentem. Poté ochotně zodpověděl všetečné otázky žáků i dospělých.

     Toto vše se konalo v úterý 10. října v zasedací místnosti Senátu ČR v Praze ve Valdštejnském paláci. V první části této návštěvy proběhla prohlídka vnějších i vnitřních prostor Valdštejnského a Kolowratského paláce s příjemným historickým výkladem asistenta pana senátora. Díky němu jsme se dostali i do prostor jinak veřejnosti nepřístupných / při přísné kontrole u vstupu bylo odevzdáno do úschovy několik nožů, zdaleka ne všechny patřily žákům/.

   Za velmi příjemnou poučnou tříhodinovou návštěvu Senátu bych chtěla poděkovat panu senátoru Janu Grulichovi, za zprostředkování této akce patří poděkování panu starostovi a paní místostarostce, panu řediteli děkuji za průvodcovství po malebných Valdštejnských zahradách, metrem a po historických památkách naší metropole, Vojtovi za zajištění jízdenek na vlak a všem deváťákům za příkladné chování v budovách Senátu.

Iva Machačová – třídní učitelka